Istorie


Apele cu proprietãti curative au fost menționate încã din 1837, localnicii folosindu-le pentru tratarea unor boli cu leacuri rudimentare. Dr. Guyenot, medic consultant la Aix les Bains, Franta si medicul personal al omului de afaceri Grigore Monteoru, l-au sfãtuit pe acesta sã se trateze cu apele folosite de localnici. 

Sãrata-Monteoru (denumit pe scurt si Monteoru; in trecut, Fundul Sãrãtii) este o statiune balnearã situatã in zona central-vesticã a judetului Buzãu, Muntenia, România, la aproximativ 14 km distantã de orasul Buzãu. Localitatea apartine administrativ de comuna Merei si a fost intâi cunoscutã intre localnici pentru apele tãmãduitoare ale izvoarelor sãrate.

Sarata Monteoru general

Spre sfârsitul secolului al XIX-lea, localitatea si terenurile din jur au fost cumpãrate de grecul Grigore Monteoru, care si-a luat apoi si numele localitãtii drept nume de familie; acesta a exploatat cu succes zãcãmintele de petrol, dupã care a folosit câstigurile pentru a finanta investitia intr-o statiune turisticã. 

Grigore Monteoru

 In perioada interbelicã, la Monteoru s-a dat în folosintã o minã de petrol unicat în Europa la acea vreme. Statiunea a avut perioada de glorie pânã la al Doilea Rãzboi Mondial, fiind distrusã dupã instaurarea regimului comunist si confiscarea proprietãtii.

mina de petrtol

Localitatea este cunoscutã si pentru cultura Monteoru, o culturã arheologicã datând din epoca bronzului, reprezentatã printr-o mare asezare aflatã in apropiere de marginea de est a satului de astãzi, pe dealul Cetãtuia.

Capac de pixida descoperit la Sarata Monteoru