OZONOTERAPIE

Hotel Ceres Monteoru vă pune la dispoziție două proceduri cu ozon: Infiltratii cu ozon și saună cu ozon.

Ozonul a fost descoperit în 1840, de Schönbein, și a fost folosit timp de 160 de ani pentru purificarea apei și tratarea pacienților. Orase mari din lume folosesc ozonul pentru a purifica rezervele de apă.

Ozonoterapia este un tratament revoluționar, cunoscut pentru efectele de vindecare a numeroase boli precum afecțiuni reumatice, artroze, lombosciatică, dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, fiind folosită cu succes de peste 40 de ani. În România statisticiile nu sunt mai îmbucurătoare deoarece aproape 20% din totalul consultațiilor din medicina primară sunt generate de bolile reumatice, acestea se pot trata cu ozonoterapie.

Cu ajutorul tratamentului de ozonoterapie, bazat pe un amestec de oxigen și ozon, țesutului i se oferă, la nivel celular, elementul vital, esențial pentru reparație și revenire la starea de normalitate, de sănătate. “Orice țesut vătămat prezintă o oxigenare slabă. Cu ajutorul tratamentului de ozonoterapie, bazat pe un amestec de oxigen și ozon, țesutului i se oferă, la nivel celular, elementul vital, esențial pentru reparație și revenire la starea de normalitate, de sănătate. Trebuie menționat faptul că acest tip de terapie poate fi aplicat cu succes în tratamentul oricărui sindrom dureros.

Terapia cu ozon nu generează alergii sau intoleranțe și nu are reacții adverse”, a declarat Dr. Hancu Iurie, medic specialist ortoped.

INFILTRAȚII CU OZON

Infiltrațiile cu ozon, numite și ozonoterapie sau terapia cu ozon, sunt o formă de tratament alternativ cu scopul de creștere a cantității de oxigen din organism prin introducerea ozonului în interiorul corpului.

Atunci când o celulă bolnavă este analizată din punct de vedere electrochimic, primul lucru care o diferențiază de celulele sănătoase este învelișul de proteine, cu un contur diferit. Acest lucru se întâmplă atunci când celula este invadată de un parazit, care îi sustrage electricitatea celulară și o determină să-și dezvolte anormal peretele protetic. Atunci când ozonul este introdus în sânge în concentrații stabile și corecte, este transformat imediat în hidroperoxizi și alți captatori benefici de radicali liberi (antioxidanți).

Există mai multe metode de introducere a ozonului în corp, de regulă prin utilizarea concomitentă și a altor gaze și lichide. Injectarea poate fi intramusculară, subcutanată sau intravenoasă. Ozonul mai poate fi introdus și prin autohemoterapie, prin care sângele este prelevat de la pacient, expus ozonului și reinjectat în corp.

Cele 3 metode principale de administrare a ozonului sunt:

- Autohemoterapia majoră. Aproximativ 50-150 ml de sânge sunt recoltați din vena cubitală, sunt amestecați cu aceeași cantitate de ozon medicinal și apoi reintroduși intravenos, prin perfuzie. Terapia nu durează mai mult de 60 de minute și se adresează în special tratării afecțiunilor cardiovasculare și hepatice.

- Autohemoterapia minoră. Circa 10-15 ml de sânge sunt prelevați de la pacient, ozonați și apoi injectați intramuscular. Această terapie se recomandă pentru tratarea stărilor gripale, infecțiilor virale și afecțiunilor dermatologice.

- Insuflațiile rectale cu ozon. Presupun introducerea pe cale rectală a unei anumite cantități de ozon în formă de gaz umidificat, ce pătrunde în fluxul sanguin prin pereții intestinali. Se recomandă ca terapie alternativă pentru hepatitele B și C, boala Crohn, ulcere, boli ischemice, fistule, gastrită, colită cronică, ciroză hepatică, detoxifiere și prevenirea îmbătrânirii premature.

Ozonul medicinal (termenul de specialitate fiind oxigenul triatomic) este sigur și non-toxic pentru oameni, câtă vreme este administrat cu precizie, în condiții corespunzătoare. Cel mai important este să se utilizeze un generator de ozon adecvat, pentru un produs curat, pur și necontaminat. Acest lucru este posibil doar dacă ozonul atinge electrozi din sticlă (niciodată metalici sau ceramici) cât încă se află în generator. În cazul în care oxigenul triatomic intră în contact cu metal, plastic, cauciuc sau alte materiale oxidabile, subprodusii rezultați în urma descompunerii acestor materiale vor contamina ozonul.

Procesul de generare a ozonului medicinal este simplu: gazul de oxigen este transportat printr-un tub de oxigen alimentat electric. Energia electrică descompune moleculele de oxigen, iar produsul finit este un amestec de oxigen și ozon.

Infiltrațiile cu ozon, introduse în fluxul sanguin prin insuflație vaginală sau rectală, precum și prin autohemoterapie, s-au dovedit a fi 100% sigure, chiar și atunci când se depășesc dozele stabilite inițial.

Cele mai multe semne de întrebare legate de siguranța ozonoterapiei se referă la ozonarea sângelui. Este un lucru bine știut că, atunci când este inhalat de mamifere, ozonul intră în reacții cu compușii din țesuturile pulmonare și produce o serie de efecte patologice. Din acest motiv, unii specialiști spun că este posibil și ca ozonul medicinal să producă specii reactive de oxigen (radicali liberi) odată ce ajunge în organism în cantități mari. Însă dozele administrate prin infiltratiile cu ozon sunt mai mici decât concentrațiile care ar putea fi toxice.

SAUNA CU OZON

Sauna cu ozon este o capsulă în care capul pacientului rămâne afară pentru a nu inhala ozon. Funcționează ca o cameră cu aburi de ozon.

Ozonoterapia sau terapia pe bază de ozon reprezintă un concept relativ nou în țara noastră. Ceres Monteoru are în baza de tratament singura saună cu ozon din județul Buzău. Deși ozonul este recunoscut pentru efectele pe care le are asupra organismului în vindecarea a numeroase afecțiuni, dar și pentru rejuvenare, tonifiere, detoxifiere.

Ozonoterapia estetică se realizează printr-o baie de ozon-oxigen, sauna cu ozon, care este o capsulă proiectată să închidă corpul, iar capul să rămână afară în mediu ambiental.

În domeniul cosmeticii, terapia cu ozon este cunoscută pentru minunatele ei efecte de încetinire a îmbătrânirii, de remodelare a corpului, combinația dintre porii deschiși, căldura și ozon, fiind cea care începe procesul de detoxifiere.

Sauna cu ozon are efecte rapide în eliminarea celulitei, a retenției de apă, reducerea depozitelor de grăsime, întărirea tonusului muscular, tratarea problemelor articulare și a eczemelor, dar ajută și în psoriazis.

Sauna cu ozon este un revigorant excelent al organismului care îmbunătățește randamentul.

Sauna cu ozon înlătură grăsimea în exces, redă finețea și elasticitatea pielii și este recomandată după naștere, ajutând la refacerea organismului. Sauna cu ozon poate fi utilizată de femei la orice vârstă și indiferent de anotimp, însă este contraindicată în caz de hipertiroidie, hipertensiune arterială sau anemie.

Sportivii de performanță apelează la terapia cu ozon, în special sauna cu ozon, fiind eficientă în îmbunătățirea performanței și în reducerea perioadei de recuperare, stimulând performanțele fizice și mentale.

Ozon-ul medical este absorbit prin piele, cu efect antiseptic, grăbind vindecarea afecțiunilor pielii. Baia de aburi de ozon este potrivită pentru reducerea generală a proceselor de oxidare în țesuturi, de exemplu, afecțiuni degenerative ale vaselor de sânge, țesutului conjunctiv, sistemului locomotor, și profilactic în oboseală și stres.